Sulfiet in wijn
Waarom eigenlijk28 March 2018
Waarom er altijd sulfiet in wijn zit:
Wijn bevat sulfiet, ook de zogeheten natuurwijnen. Het komt namelijkvan nature vrij bij de gisting. Maar juist achter de keuze van de wijnboer omgeen, een beetje of maximaal sulfiet toe te voegen schuilt een interessantverhaal.
Wat is sulfiet.
We nemen even een korte route, sulfieten zijn natuurlijke antioxidanten,een soort zout met een sulfiet-ion. Deze sulfietzouten worden in voedinggebruikt als conserveermiddel. Tijdens het wijn maken kan een wijnboer hettoevoegen omdat het twee functies heeft. Ten eerste beschermt sulfiet de wijntegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft. Ten tweede voorkomt hetde groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.
Als een wijnbouwer volgens de regels van de kunst werkt zal detoevoeging van sulfiet tot een minimum beperkt blijven. Gaat men voormassaproductie dan zal de dosis toegevoegde sulfiet hoger liggen dan iemand diebewust naar kwaliteit streeft.
Ik krijg hoofdpijn van wijn,
Dit horen we met enige regelmaat van mensen die voor het eerst bijons in de winkel komen, en dat is heel erg jammer als mensen dit ervaren wantdat hoort niet bij het genieten van een goed glas wijn! Hoofdpijn krijg je echtalleen van heel slecht gemaakte wijn en dat is een combinatie van factoren enniet alleen de te hoge dosering sulfiet maar het totale gerommel datmassaproductie met zich meebrengt.
Het onderzoek van lichamelijke reacties op wijn is complex enwetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe nog weinig uitsluitsel gegeven overde veroorzakers van lichamelijke klachten na wijngebruik. Daarbij moeten weniet vergeten dat allerlei andere etenswaren, vruchtensappen bijvoorbeeld, veelméér sulfiet bevatten dan wijn. In gedroogd fruit zit zelfs 1000 mg/l sulfiet,ongeveer tien keer zoveel als in wijn!
Sulfiet zit dus niet alleen in wijn,
Even een paar alledaagse voorbeelden van voeding waar sulfiet in kanzitten: Lookgroenten (ui, prei, bieslook, knoflook etc.), chips, kant &klaarmaaltijden, gedroogde vruchten, ontbijtgranen, babyvoeding, vleesvervangers(op basis van soja-eiwit), zwarte thee, Chocolade, jam, vruchtensap etc. etc.
Vooral voor wat betreft wijn is er veelophef en opspraak over sulfiet. Niet per se terecht, want er zijn dus veel enveel meer voedingsmiddelen waar sulfiet in zit. Zo mogen instant(poedervormige) aardappelpuree en aardappelchips 400 milligram sulfiet per kilobevatten; gedroogde witte groenten 400 mg; limoensap en citroensap 350 mg;vleesvervangers 200 mg; engedroogde abrikozen vijgen, pruimen en druiven maar liefst 2000 mg. Demaximale hoeveelheid sulfiet in wijn is relatief strikt en wordt strenggehandhaafd en gecontroleerd.
Wat vindt LenselinQ er allemaal van,
Wij streven naar een gevarieerd aanbod in pure en zuivere wijnen,als daar een minimale toevoeging van sulfiet voor nodig is zien wij daar geenbezwaar in. Voor ons telt dat een wijnboer op de meest natuurlijk mogelijkemanier werkt, een duidelijke visie heeft en streeft naar een kwalitatief sterkewijn die vooral heel erg lekker is.